solid separator
dashed separator
dashed separator

1044 Budapest, Káposztásmegyer, Sportcsarnok

A „Freeform Buildings / Szabad Formájú Épületek" építési eljárás alkalmazása. 

A szerkezet fesztávolsága 70 m, vastagsága 1,2 – 0,8 m. A fémlemez burkolat a főbejáratnál és a tetőbevilágítónál üveggel kiváltott, így a természetes fénnyel való megvilágítás mellett a szerkezetet is nagy szakaszon láthatóvá teszi.

Az épület két főtengelyének keresztmetszete különböző: az egyik az ereszmagasságnál konzolosan kinyúlik, a másik pedig lapos parabola ív. Ebből az eltérésből adódóan a külső falrész és a tetősík közötti kerekített törésvonal nem vízszintesen, hanem egyenletesen hullámozva képezi az épülettömeg formai dinamikáját, valamint a biztosítja a lelátó ideális elhelyezését.

« Vissza

Építészet: Portik Adorján
Statikus tervező: Árva Péter
Időpont: 2012
Funkció: középület
Feladat: koncepcióterv
Szerkezet: OSB shell
Méret: 9 400 m2

dashed separator

Sport Hall in Káposztásmegyer, 1044 Budapest

This project is application of the „Freeform Buildings” construction system.

The span of the structure is 70m, the thickness varies between 1,2 and 0,8m. The metal sheet external covering is switched to glass at the main entrance and the roof skylight to introduce the natural light to the interior, but also to reveal the structure.

The two cross sections are different: the main cross section is frame-like, the second section is flattened parabolic arch. This changing shape provides the building's volume a wavy dynamism and the positioning of the seats is more ideal.

« Back

Architecture: Adorján Portik
Structural design: P. Árva
Date: 2012
Sector: public
Work: concept design
Structure: OSB shell
Size: 9 400 sqm

solid separator