solid separator
dashed separator
dashed separator

BANKFIÓKOK FELÚJÍTÁSA, TÖBB TELEPÜLÉSEN

 

Az OTP bank a Balatontól északra fekvő városokban (Ajka, Balatonalmádi, Bicske, Devecser, Várpalota, Veszprém, Zirc) található kisebb fiókjainak felújítását, átalakítását végezte 2006 végétől. Feladatunk a tervezés, kivitelezés során felmerült tartószerkezeti problémák megoldása volt.

Ajka: Az épület alápincézetlen, földszintes, két lapostetős tömegből áll. A magasabb tömegben található ügyféltér bővítésekor a két épületrész közötti vasbeton falak elbontására, és acél keretszerkezetekkel történő kiváltására került sor. A meglévő vasbeton födém és felülvilágító szerkezetének vizsgálata is feladatunk volt.(A képen a kiváltó tervének részletelátható.)

Balatonalmádi: A bankfiók egy alápincézett, földszint + emelet magasságú, lapostetős kialakítású épület földszintjén található. Az átalakítás során az épület tartószerkezeti rendszerét érintő módosítás nem történt. Újonnan épülő elem az áthelyezett bejárat vasbeton kapuzata, illetve az ehhez a bejárathoz kapcsolódó új lépcső voltak. Az új lépcső első változatát egy rejtett gerendával gyámolított 6 cm vastag vasbeton törtlemezként terveztük, amit később funkcionális okokból megváltoztattak, a végleges megoldás hagyományos vasbeton szerkezet. (A mellékelt rajzon a meg nem épült változat tervének részlete látható.)

Bicske: A bankfiók egy több szintes panelház földszintjén található. A fiók egy része az épületből kinyúló földszintes tömegben helyezkedik el, melyet acél rácsostartókból készült lapostető fed. Erre a könnyűszerkezetes részre került egy nagy súlyú vízhűtő, melynek acél kiváltószerkezetét úgy kellett megterveznünk, hogy terheit közvetlenül a rácsostartókra adja át.

Devecser: A bankfiókot egy, a település központjához közelebb található épületbe költöztették. Erre a célra egy többlakásos földszintes épület utcai traktusát vásárolták meg. Az épület alapos felújításra szorult, a tetőszerkezet faelemeinek megerősítésével, részleges cseréjével.

Várpalota: A fiók egy többszintes téglaépület földszintjén helyezkedik el. Az átalakítás során néhány főfalba új áttörés került, de jelentős tartószerkezeti beavatkozás nem történt.

Veszprém: A fiók egy alápincézett, több szintes, közel 100 éves téglaépület földszintjén helyezkedik el. A nagy belmagasságnak köszönhetően az egyik kiszolgálóhelyiség feletti álmennyezeti térben egy nagyméretű víztartály elhelyezésére nyílt lehetőség. Ennek acél kiváltószerkezetét úgy terveztük meg, hogy az ne a poroszsüveg födémre, hanem közvetlenül a teherhordó falakra adja át a terheket. A pince tégla boltozatának teherbírása korlátozott, ezért a közel másfél tonnás páncélszekrény elhelyezéséhez az épületen belül egy útvonalrajzot kellett adnunk.

Zirc: A fiók egy több szintes, tégla teherhordó falas épület földszintjén helyezkedik el. Az L alaprajzú épület hajlatában állt az értéktár, amit a bankfiók átépítése során áthelyeztek, az eredeti vasbeton falakat elbontották. A felettük található födém és teherhordó falak terheit a belső pillérekre és a vasbeton fal egy megmaradó szakaszára kellett kiváltani egy legyezőszerű acél segédszerkezettel. (Mellékelten a kiváltó szerkezet tervének részlete és a megépült szerkezetről készült fotók láthatók.)

« Vissza

Beruházó: OTP Bank
Építészet: Bánáti + Hartvig Építész Iroda
Statikus tervező: Kovács Csaba, Csuka Bernát
Időpont: 2007 szeptember
Funkció: középület
Feladat: kiviteli terv, rekonstrukció
Szerkezet: falazott
Anyag: acél, vasbeton
Méret: közepes

dashed separator

RENOVATION OF BANK OFFICES, MULTIPLE LOCATIONS

 

From the end of 2006 OTP Bank has started the reconstruction and modification of smaller branch offices in cities north of Balaton (Ajka, Balatonalmádi, Bicske, Devecser, Várpalota, Veszprém, Zirc). Our job was to give solutions for the problems appearing during planning and implementation.

Ajka: The building is one storey high with two flat-roofed masses with different heights. The costumer area in the higher mass was expanded thus the RC wall between the two masses was removed and a new steel frame structure was installed. The existing RC slab and skylight also had to be investigated structurally. (Part of the plan of the new steel frame are enclosed.)

Balatonalmádi: The office is on the ground floor of a two-storey high building. During reconstruction, no significant changes in the loadbearing structures were made. New elements are a reinforced concrete gate and stairs connected to the relocated entrance. The first version of the stairs was made of a 6 cm thin RC slab structure supported by a hidden beam. Due to functional reasons the final version became a more traditional structure. (The plan of the first version of the stairs is enclosed)

Bicske: The office is on the ground floor of a multi-storey residential building with prefabricated reinforced concrete panel structure. A part of the office is in a one-storey mass of the building with a lightweight roof supported by steel trusses. A heavy water cooler was installed on the top of the lightweight roof. A steel structure was used to transfer the loads directly on the trusses instead of the fluted sheet.

Devecser: The office was relocated into a one storey building closer to the center of the city. This former residential building needed drastic reconstruction. Structurally the most important problem was the refurbishment of the carpentry roofing.

Várpalota: The office is on the ground floor of a multi-storey masonry building. During reconstruction some new wall openings were needed but no significant structural changes were made.

Veszprém: The office is on the ground floor of an almost 100 years old masonry building. Taking advantage of the large clear height a water tank was installed above one of the service rooms. A steel structure was needed to transfer the loads of this tank to the walls instead of the Prussian arch slab above. Due to the limited loadbearing capability of the masonry vault above the basement (and under the office) a routing inside the building had to be given for the strong box.

Zirc: The office is on the ground floor of a multi-storey building. The loadbearing structure of the building is mainly masonry walls complemented with RC columns and the RC walls of the vault on the ground floor. The costumer area was enlarged and the walls of the vault had to be removed. The loads of the structures above had to be transferred to the columns and the remaining part of the RC wall using steel beams. (Plans of the steel structure and photos of the final structure are enclosed.)

« Back

Investor: OTP Bank
Architecture: Bánáti + Hartvig Építész Iroda
Structural design: Csaba Kovács, Bernát Csuka
Date: September 2007
Sector: public
Work: final design, reconstruction
Structure: loadbearing walls
Material: steel, reinforced concrete
Size: medium

solid separator