solid separator
dashed separator
dashed separator

CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT, RÁCKEVE

 

Az építtető Ráckevei Családsegítő központ a Ráckeve központjában álló épületet azzal a céllal vette meg, hogy a korábban is a városközpont közelében működő családsegítőt új, nagyobb helyre költöztesse.

A földszintes, magastetős, részben alápincézett épületben korábban két lakás volt. A ház teherhordó falainak anyaga vegyes: vályog és kisméretű tégla. A földszint felett csapos gerendafödém van, a tetőszerkezet ettől független két állószékes főállásokkal. A felújítás előtt az épület hosszabb ideig üresen állt.

Az átalakítás során több falat elbontottak, a teherhordó falakba új nyílások kerültek.

A tervezés során igazolni kellett, hogy a vegyes falazatú szerkezet elbírja az átalakításból származó többletterheket. Ki kellett dolgozni a sérült szerkezeti elemek javítását/cseréjét.

2012-ben az épület elnyerte a Magyar Energia Hivatal Építészeti- Épületenergetikai Nagydíját.

Köszönet Gyöngyvérnek a képekért és rajzokért.

« Vissza

Beruházó: Családsegítő Szolgálat, Ráckeve
Építészet: Kazinczy Gyöngyvér
Statikus tervező: Árva Péter, Szabó Etelka, Csuka Bernát
Időpont: 2009 március
Funkció: középület
Feladat: kiviteli terv, rekonstrukció
Szerkezet: falazott
Anyag: tégla, vályog
Méret: kicsi

dashed separator

FAMILY SUPPORT SERVICE, RÁCKEVE

 

The family helping center in Ráckeve had bought a house to move its existing office to a new, bigger building. The new building formerly had two smaller flats a small basement and an unused attic.

The loadbearing masonry walls of the building are mixed of brick and adobe. The slab above the ground floor is made of sawn timber beams placed next to each other. The roof structure has two posts standing on a beam that is independent from the slab.

Multiple walls were removed and new wall openings were made during reconstruction.

It had to be checked that the weakened loadbearing walls made of mixed materials can carry the increased loads. Solutions were developed for the reinforcement or replacement of damaged structural elements.

The house won the Building Energetics Grand Prize of the Hungarian Energy Office in 2012.

Special thanks to Gyöngyvér for the photos and drawings.

« Back

Investor: Family Support Service, Ráckeve
Architecture: Gyöngyvér Kazinczy
Structural design: Péter Árva, Etelka Szabó, Bernát Csuka
Date: March 2009
Sector: public
Work: final design, reconstruction
Structure: loadbearing walls
Material: brick, adobe
Size: small

solid separator