solid separator
dashed separator
dashed separator

IDŐSEK OTTHONA, ABASÁR

 

Az abasári idősek otthonát a volt szovjet laktanya épületeinek átalakításával kívánták létrehozni. A korábbi szállásépületekbe kerültek a szobák, míg a kiszolgáló épületekbe (kazánház, raktárak) kerültek a közösségi funkciók.

A szállásépületek tartószerkezetei megerősítést nem igényeltek, de az épület belső tégla pilléreiben lévő kéményeket kibetonozták. Az új, nehéz válaszfalak alatt a födémtől független vasbeton kiváltó gerendák készültek, és meg kellett oldani az új vasbeton erkélyek födémbe visszahorgonyzását is. A szállásépületeken szintráépítés is készült, tégla teherhordó falakkal és vasbeton födémekkel. Kivitelezési problémák miatt bizonyos helyeken az új vasbeton erkélyekhez utólagos acél alátámasztást kellett tervezni.

A kiszolgáló épületeknél komolyabb átalakításra volt szükség, az új tartószerkezetek tervezett anyaga mindenhol monolit vasbeton.

Sajnálatos módon csak néhány épület kivitelezési munkái fejeződtek be.

« Vissza

Beruházó: Sikk Kft
Építészet: NARTHEX Építész Stúdió
Statikus tervező: Kovács Csaba, Csuka Bernát
Időpont: 2006 augusztus
Funkció: középület
Feladat: kiviteli terv, rekonstrukció
Szerkezet: falazott
Anyag: tégla, vasbeton
Méret: nagy

dashed separator

RETIREMENT HOME, ABASÁR

 

The retirement home in Abasár was planned to be built with the refurbishment of the buildings of the former soviet barracks. Rooms were placed in the former quarters and the communal functions were planned to be in the former service buildings.

The loadbearing structures of the quarters did not need retrofitting, but the chimneys in the masonry columns were filled with concrete. Under the new, heavy partition walls reinforced concrete beams were installed, that are separated from the existing slabs. The new balconys had to be anchored into the existing slab. These buildings were also extended vertically with masonry walls and RC slabs in the new structures. Due to problems with the implementation, new steel loadbearing structures had to be designed for some of the new balconys.

In the service buildings more significant reconstruction was planned with reinforced concrete loadbearing structures.

Unfortunately, only the construction of a few buildings was finished.

« Back

Investor: Sikk Kft
Architecture: NARTHEX Építész Stúdió
Structural design: Csaba Kovács, Bernát Csuka
Date: August 2006
Sector: public
Work: final design, reconstruction
Structure: loadbearing walls
Material: brick, reinforced concrete
Size: large

solid separator