solid separator
dashed separator
dashed separator

TÁRSASHÁZ, VÖRÖSMARTY UTCA 16-18a, BUDAPEST

A Vörösmarty utca 16-18a szám alatt álló több mint 100 éves társasház részleges elbontására, a megmaradó részek felújítására és szintráépítésre került sor.

A megmaradó épületrészek falazott szerkezetűek, a pincében téglaboltozatos, a felsőbb szinteken poroszsüveg födémekkel. Az új szerkezetek monolit vasbetonból készültek.

A tervezés során az alábbi szerkezettervezési problémákat kellett megoldani:

-  A falazott szerkezetek lőttbetonnal történő megerősítése.

-  A poroszsüveg födém megerősítése, az együttdolgozó új, monolit beton és meglévő acél gerendákból
   készített öszvérszerkezet teherbírásának meghatározása.

-  A meglévő teherhordó falak tetején, az új szerkezetek pontszerű terheit elosztó vasbeton gerendák
   megtervezése.

-  Az új monolit vasbeton szerkezetek megtervezése.

Folyamatos együttműködésre volt szükség a kivitelezőkkel és építész tervezőkkel, a kivitelezés során felmerülő problémák gyors, hatékony megoldása érdekében, a tervek folyamatos frissítésével.

« Vissza

Beruházó: LONE CONSULTING Kft
Építészet: NARTHEX Építész Stúdió
Statikus tervező: Kovács Csaba, Csuka Bernát
Időpont: 2006 szeptember
Funkció: lakóépület
Feladat: kiviteli terv, rekonstrukció
Szerkezet: falazott
Anyag: tégla, acél, vasbeton
Méret: közepes

dashed separator

RESIDENTIAL BUILDING, VÖRÖSMARTY UTCA 16-18a, BUDAPEST

The 100 years old multi-storey residential building standing at Vörösmarty utca 16-18a was partially unbuilt with the retrofitting of the remaining structures and extension with new storeys.

The remaining parts of the building have masonry walls with masonry vaults above the basement and steel beams filled with vaults above the other storeys. The new structures are made of reinforced concrete.

During the design the following structural problems had to be solved:

-  Reinforcement of masonry walls with concrete coating.

-  Reinforcement of the slabs with the calculation of the loadbearing capability of the concrete-steel
   composite structure composed of the existing I-beams and the new RC slab.

-  Design of load distributing RC beam applied on the top of the masonry walls under the new RC
   columns.

-  Design of new RC structures.

Continuous cooperation was necessary with the contractors and architects to find fast and effective solutions for the problems that appeared during building.

« Back

Investor: LONE CONSULTING Kft
Architecture: NARTHEX Építész Stúdió
Structural design: Csaba Kovács, Bernát Csuka
Date: September 2006
Sector: residential
Work: final design, reconstruction
Structure: loadbearing walls
Material: brick, steel, reinforced concrete
Size: medium

solid separator